top of page

Мертва деревина – найважливіший компонент у структурі лісу та його функціонуванні

Чому і для кого мертва деревина така важлива? Перш за все, мертва деревина – це цінне джерело живлення для багатьох живих істот. Особливо полюбляють її гриби. Наприклад гриб, трутовик дубовий, який зустрічається у Парку занесений до багатьох Червоних списків і використовується як індикатор цінних, збережених листяних лісів. Цей рідкісний трутовик здатний заселяти живі та повалені стовбури дуба лише дуже великого діаметру. Отже, для його збереження у лісі мають залишатися старі дерева. Мертва деревина – це джерело живлення для комах та їх личинок. Деревоїдні комахи – основний харч для комахоїдних лісових птахів та інших тварин – наприклад, кажанів. Один з представників кажанів, які зустрічаються в Парку - вухань сірий, як і багато інших кажанів, виводить дитинчат у дуплах, виготовлених дятлами у м’якій, заселеній грибами деревині. Влітку кажани живляться комахами, контролюючи їхню чисельність. Деякі види комах самі по собі є рідкісними і потребують охорони. Так, жуки-вусачі є однією з ключових ланок у лісових екосистемах. Їхні личинки живляться грибницею, що розвивається у гнилій деревині. Таким чином, вусачі допомагають швидше зруйнувати рештки відмерлих рослин та розчистити місце для молодих дерев. До Червоної Книги України занесені великий дубовий вусач та жук-олень. Жук-носоріг – нечисельний вид ряду твердокрилих. Мешкають у зволожених лісах, долинах, залишках деревної рослинності — опалому листі, гнилих пнях.

Для багатьох тварин мертва деревина також служить сховищем та місцем відпочинку.

Наприклад дикі кабани, вони почуваються комфортно у великих лісових масивах з численними буреламами та заростями, в яких безпечно виводити поросят. Лісові вони віддячують сповна – шукаючи поживу, свині розпушують підстилку та верхній шар ґрунту.

Сова вухата Ця лісова сова живиться дрібними гризунами. Для неї важливо, щоб у лісі було багато дуплястих дерев. У деяких дуплах сови ховаються вдень, коли вони неактивні і вразливі для хижаків. У інших, великих та сухих, дуплах сови влаштовують гнізда. Оскільки самі сови видовбувати дупла не вміють, вони заселяють вже готові сховища.

Ласки знаходять собі прихисток під поваленими деревами та серед хмизу.

Черепахи та змії- холоднокровні тварини, які полюбляють приймати сонячні ванни, лежачі на повалених стовбурах.

Мертва деревина зберігає воду та мінеральні речовини, а також створює навколо себе стабільний мікроклімат. Це сприяє росту та розвитку молодих дерев. То що ж робити з мертвою деревиною у лісі? Наразі у лісовій галузі України подекуди збереглася думка про абсолютну шкідливість мертвої деревини – «розсадника шкідників та хвороб». Але сучасна біологічна наука змінює уявлення про роль мертвої деревини в лісі!

Що можна зробити для збереження лісового біорізноманіття? 1. Мінімізувати використання мертвої деревини як палива. Розуміти, що мертва деревина – домівка або джерело їжі для багатьох істот. Особливо важливо зберігати у лісі великорозмірну деревину; 2. У заповідних територіях, де основною метою є збереження біорізноманіття – повністю відмовитися від т.зв. «санітарних заходів», щоби підтримувати максимальну різноманітність екологічних ніш; 3. У господарчих лісах, які використовуються для лісозаготівель, намагатися знайти компроміс між потребами людини й живої природи. Запровадити законодавчі норми збереження мертвої деревини, неушкоджених ділянок лісу, тощо; 4. У парках та міських зелених зонах – зберігати дуплясті старі дерева, за можливістю залишати повалені колоди; 5. Підвищувати обізнаність населення щодо ролі мертвої деревини у лісових екосистемах; 6. Залучатися і залучати активні верстви населення до моніторингу і охорони рідкісних видів тварин, грибів та рослин, що пов’язані з мертвою деревиною.

Дякуємо Rewilding Ukraine за переклад цікавого інформаційного плакату та надану Парку друковану продукцію, яка обов’язково буде передана до сільських рад та місцевих шкіл.

У природи немає нічого зайвого та мертвого…




4 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page